Tillstånd avskaffas, nu blir det licens

Innan dess hade det krävts tillstånd för att inneha en radiomottagare men nu kunde vem som helst skaffa en licens och börja ta del av det kanske fortfarande lite magra utbudet. Målet med licensen var att få in pengar till radions utbyggnad i landet och det blev snabbt populärt att ha en radio, inte minst för att det säkert gav lite status att kunna lyssna på radio i hemmet.

Bara 14 år efter starten var det över en miljon licenser utfärdade. I början var, som vanligt, kreativiteten stor när man försökte slippa att betala licensavgiften. Man hade t.ex flera högtalare så att flera grannar kunde lyssna på en radio, med en licens, men det hålet täpptes snart till.

Kraftuttryck var ett av de första orden i svensk rundradio

Det sägs att en av de första publika radiosändningarna i Sverige inleddes med ordet "Förbannat!". Orsaken var att kung Gustav V skulle tala i en militär radiosändning i Boden. När det hela skulle starta så kom det inget ljud och teknikern kom då på att han missat något reglage. Pinsamt, med kungen på plats! Han hittade felet och ställde reglaget i rätt läge och yttrade kraftuttrycket. Naturligtvis kom det med i sändning. Men kungen fann sig snabbt och kommenterade i sändning "Ja, nu verkar det fungera".

Populära program sändes i mer än 40 år

De som varit med under resan minns kanske många olika programpunkter, t.ex "Farbror Sven" o barnens brevlåda. Olika radioteaterprogram var också populära. "Ring så spelar vi" sändes mellan 1961 och 2007. Frågeprogrammet "På minuten" var också populärt och sändes mellan 1969 och 2005.

Jerring sände Vasaloppet i nästan 50 år

Olika sportprogram har också varit populära. Den välkände Sven Jerring refererade ju under många år Vasaloppet. Vid en av de första sändningarna skulle han stå beredd i målet och intervjua åkarna. Men den gången var det ovanligt bra före så åkarna var 45 minuter tidigare än väntat i mål. Men Jerring fann sig snabbt och hann dit i tid för att intervjuda segraren. Allt gick ju direkt, inga bandspelare och omtagningar, så det var lite utmaning att få allt rätt på första försöket.

Kommersiell radio kom tidigt

I början var radion faktiskt kommersiell och reklam var tillåtet. Men med tiden kom tankarna runt opartisk Public Service och man slutade med reklam enligt modell från England.

Piratradion skapar tryck på statliga radion

Utbudet av radioprogram var fortfarande liter sparsmakat och det ledde till att olika piratradiostationer började sända. Här i Sverige var Radio Syd och Radio Nord två populära sändare som sände från fartyg utanför kusten. Dom blev snabbt populära med sin moderna och ofta rykande färska musik och duktiga DJ:s och allt finaniserades av reklam. Vem minns inte "Broddmans, Broddmans, Broddmans", eller "Certina tick-tack"?

För att råda bot på dessa populära sändningar, utan statens kontroll, infördes 1962 "Piratradiolagen" som förbjöd svenskar att äga radiosändare.

Men "skadan" var redan skedd och ganska snabbt därefter kom melodiradion eftersom lyssnarna vant sig vid att ha populär musik i radion och ställde krav på Radiotjänst.

1955 kom P2 och 1960 kom P3 och utbudet ökade men den kommersiella radion dröjde till 1993.

Sedan dess har det också hänt mycket och idag synes utbudet vara oändligt. Men samma låtar hörs på de flesta knapparna och de återkommer flera gånger per dag...

 

Så stänger vi avdelningen för historisk forskning, för den här gången.