I fredags, den femte oktober, placerades ytterligare en amatörsatellit, FITSAT-1, ut i rymden, den här gången från den Internationella rymdstationen, ISS. Den lilla satelliten är bara en dryg dm i fyrkant men innehåller en del spektakulära funktioner. Den har nämligen ett antal högintensiva lysdioder på utsidan som matas med pulser på 200 W vilket skapar mycket kraftiga ljusblixtar.

Satelliten, som är byggd av forskare vid Fukuoka Institute of Technology i Japan, kommer med sina lysdioder att skicka meddelanden till jorden i form av Morsetecken samtidigt som den snabbt flyttar sig över himlen. Till att börja med var det bara tänkt att synas över Japan men ryktet spreds snabbt och nu kommer det önskemål från flera håll i världen. Till att börja med blir det texten “Hi this is Niwaka Japan” eftersom Niwaka är satellitens smeknamn, men kanske kan det bli även andra meddelanden.

En ytterligare finess är att den har gröna dioder framåt och röda bakåt så om man lyckas få syn på den från det norra halvklotet så ser man gröna blixtar från framdelen men ser man den från södra halvklotet ser man röda blixtar från den bakre delen.

Den har också en höghastighets datasändare på 5,8 GHz och en fyrsändare på 430 MHz.

Läs mer om FITSAT-1 här.

Här kan du se en animerad film som visar hur satelliten placeras ut i rymden från ISS. (filmen tar en stund att komma igång, vänta lite så börjar det röra sig!)

Så här kan det kanske se ut, bilden från Takushi Tanakas (JA6AVG) hemsida där du också hittar alla data om satelliten och dess bana. Dessutom hittar du massor av kul information, t.ex kretsscheman och en massa annan intressant läsning och beskrivningar på programvaror mm som använts.

NIWAKA-dmp