Ny amatörradioutrustning installerad på rymdstationen ISS

Den nya utrustningen kommer att ge nya möjligheter till kommunikation med radioamatörer inom det sk ARISS-programmet. Den nya enheten, kallad IORS (InterOperable Radio System) ersätter det Ericsson-system med packet-modul som certifierades för användning i rymden i mitten av år 2000.

 

Det har varit en rång process med alla godkännanden och andra problem utefter vägen men nu är det äntligen på plats, installerat och fungerar säger de som jobbat med projektet inom ARISS.

Det nya systemet har en crossbands-repeater med upplänken på 145,990 MHz och subton 67 Hz. Nerlänken finns på 437,800 MHz. Den första kontakten skedde den 2 september och fler lär det bli.

Utrustningen skickades upp ombord på en SpaceX-raket från Kennedy Space Center redan i mars. Det består av en "rymd-modifierad" Kenwood D710GA tranceiver, ett specialbyggt nätaggregat och ett specialbyggt kablage. Design, tillverkning, test och till sist uppskjutningen var kulmen på en fem år lång process med volontärer bl.a från ARISS hårdvaruteam. Systemet stöder vanlig talkommunikation och en crossbands-repeater, digital packet-radio och Kenwoods version av SSTV.

Ytterligare en station kommer att testas för en senare uppskjutning och totalt kommer man att bygga tio system för att också ha reservdelar och dessutom kunna utbilda användare på apparaterna.

Senare kommer också ett system med upplänken i L-bandet, dvs amatörernas 23 cm-band och en specialbyggd Raspberry Pi, kallad ARISS-Pi som bla ska kunna sända SSTV.

Efter 20 år av oavbruten drift i rymden, ombord på ISS, tackar nu alltså Ericsson-systemet för sig och nya system tar vid för att föra traditionen vidare mot nya spännande mål.

Läs mer om det i artikeln från ARRL (på engelska) här


QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Programmet

Logga in/ut

Om Cookies