Nu kan du köra tester med FT8 också!

För dig som tycker det är kul att se hur långt du kan komma med låga effekter och se hur vågutbredningen växlar från tid till annan så är FT8 nåt att testa! Det är kanske inget för dig som gillar att trastugga men för dig som vill testa och trimma dina prylar är det idealiskt!

För dig som inte provat ännu så är FT8 rätt likt t.ex JT65 men sändningspassen är betydligt kortare med FT8, bara 13 sekunder långa medan JT65 är dryga 40 sekunder. Det gör att du kan utväxla ett QSO snabbare och gå vidare med nästa station. Protokollet är optimerat för att klara MYCKET svaga signaler så ofta klarar programmet av att tolka signaler som ligger långt ner i bruset och därför inte kan uppfattas med örat. Det gör att du kan snåla med sändareffekten eftersom mottagning är så effektiv men ändå få bra räckvidder.

Det är alltså INTE ett program för en konversation utan de två stationerna utväxlar bara call, locator och signalstyrka och det sker automatiskt men du väljer själv vilka stationer du vill sända till och du får också reda på avståndet till motstationen. Det är alltså mycket användbart för att se hur vågutbredningen växlar och hur bra dina, och motstationens, prylar är.

Nu finns det alltså också chansen att köra tester med FT8 och testerna körs på VHF och UHF där frekvensen är 144.174 MHz den första onsdagen i varje månad och 432,174 MHz den andra onsdagen i varje månad. Det lämpar sig för alla eftersom lågeffektklassen tillåter högst 50 watt!

Läs mer om testerna här!

Du kan läsa mer om FT8 och hämta programmet här!

Manualen till FT8 ger dig svaren på alla frågorna, du hittar den här!

Lycka till!


QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Programmet

Våra ordinarie träffar är inställda tills vidare pga Coronasmittan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och kommer att starta igen så snart läget har förbättrats.

 

Logga in/ut

Om Cookies