dayligt savingGlöm inte ställa tillbaka klockan! 


Klockan 03:00 natten till söndag ställer vi tillbaka visarna till 02:00 för att övergå till normaltid igen efter att ha tillämpat sommartid sedan i slutet av mars. Det är bra eftersom vi får sova en timme extra så här års när mörkret tränger sig på.

Den här gången är det mer spännande än tidigare eftersom det är lite oklart om hur länge vi ska fortsätta ändra klockan två gånger om året.

Sommartid infördes i Sverige 1980 efter ett misslyckat försök 1916. Tanken var att vi skulle få bättre möjlighet att utnyttja dagsljuset genom att gå upp tidigare på sommaren och därmed få ytterligaren en timme med solljus. Sedan dess har vi ställt om klockan två gågner om året.

Frågan om sommartid eller ej har diskuterats då och då genom åren eftersom det, även om det är hälsosamt med sommarens ökade solljus, ställer till en del praktiska problem, t.ex när man missat att ställa om klockan och kommer i fel tid till jobb eller möten.

I Finland gick man lite längre och gick ihop om ett medborgarförslag som undertecknades av 70.000 personer och därmed fick Finland att väcka frågan och uppmana EU att grundligt utvärdera nyttan och om det var dags att avskaffa sommartiden.

EU kom 2018 med ett förslag om att avskaffa tidsomställningen men medlemsländerna får själva bestämma hur man vill hantera övergången och om det i så fall ska vara permanent normaltid eller permanent sommartid.

Nu ändrar vi i alla fall till notmaltid igen, sen får vi se hur det blir i vår.

På söndag kväll gäller det att ha ställt om klockan för att inte missa "bullen" kl 20.30 på söndag kväll på 145,6875 MHz.

 

 
 

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Programmet

Logga in/ut

Om Cookies