Dubbla kapaciteten på Fusion repeatrar nu möjligt

Yaesu introducerade för inte så länge sedan sitt nya digitala koncept Fusion och C4FM. Genom en aggresiv marknadsföring med subventioner på repeatrar och apparater så har tekniken fått en snabb spridning och har blivit populär bland amatörer.

Tidigare digitala tekniker som D-star har haft olika typer av svagheter som gjort att de haft lite svårt att konkurrera med traditionell FM. En av svagheterna är att det krävs en förhållandevis bra signal för att inte få för mycket bitfel i den digitala strömmen vilket leder till distorderat ljud eller helt avbrott i sändningen. En analog FM-sändning blir ju bara sämre med avståndet men med örat kan man oftast ändå uppfatta tillräckligt för att kunna få ett sammanhang i talet även när signalen blir rejält dålig.

Dessutom var ju inte den digitala sändningen med D-star eller DMR kompatibel med analog FM vilket gjorde att det digitala blev en nisch inom amatörradion där man inte längre kunde tala med alla vilket en del såg som en brist.

FUSION - både FM och digital

C4FM står för "Continuous Four Level Frequency Modulation", en modulationsmetod som är besläktad med 4FSK. Radion använder också accessmetoden FDMA, Frequency Division Multiple Access, för överföringen vilket kräver skarpa filter i radion till skillnad från TDMA och CDMA. Det gör också att den inte är känslig för de "timing"-problem som TDMA-system har för att passa in i tidluckorna.

Det som är lite intressant med Fusion och CF4M är att samma radio samtidigt kan användas både för vanlig analog FM och C4FM till skillnad från D-star och DMR (MotoTRBO). Om det finns ett pågående QSO så analyserar radion sändningen och anpassar sig till den. Så om du startar repeatern med analog FM så återsänder repeatern analog FM men om du öppnar den med C4FM så är det C4FM som återutsänds.

Okänd finess öppnar möjligheter

Det som inte varit känt hitills är att apparaten även kan köras i en mod som mest liknar SSB, dvs istället för att använda båda sidbanden för ett QSO så räcker det ena sidbandet för den digitala och därmed smalbandiga informationen. Man kan därför få ut den dubbla kapaciteten på en repeater genom att det finns plats för ytterligare ett digitalt QSO på det andra sidbandet. Eftersom man redan har de skarpa filtren som krävs för det installerade så kan man använda båda sidbanden samtidigt, sk "oberoende sidband" en teknik som är känd sedan länge men oftast använts på kortvåg.

Yaseu hade en del tekniska problem med den här moden i början och tidiga apparater stödde inte tekniken fullt ut men nu är den släppt och stöds av både repeatrar och mobila apparater. Den nya moden aktiveras i genom att aktivera "ISB Mode on" i menyerna men om det valet saknas kan möjligen din radio behöva uppgraderas med nytt firmware men det ska inte vara något problem tack vare radions moderna design. Det kan möjligen krävas lite omtrimning av duplex-filtren om det gäller en repeater men oftast behövs det inte utan det fungerar ändå. Den nya moden har blivit mycket populär då man får dubbel kapacitet på repeatern för samma pris och inga nackdelar har hittills rapporterats.

 


QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Programmet

Våra ordinarie träffar är inställda tills vidare pga Coronasmittan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och kommer att starta igen så snart läget har förbättrats.

 

Logga in/ut

Om Cookies