Vid mötet den 29 januari var det Christian, SM0CRT som hade föredrag inför 20-talet åhörare. Han kör mycket radio portabelt, samt deltar också i diverse radiosamband, t ex vid bilrallyn.

Han har tillverkat ett par varianter av s k "GoBox", där all utrustning finns monterad i en låda som är lätt att ta med, och alltid klar att användas.

En GoBox innehåller radiostationer, nätaggregat, ett batteri som alltid är laddat, strömuttag, voltmeter mm. För att koppla samman enheterna används Andersson "PowerPole" som är ett system som är lätt att koppla. En liten smart enhet är "Epic PWRgate" som håller reda på och fördelar matningarna med Power supply, batteri eller solpanel. En enhet som heter "RIGrunner" fördelar ut de olika matningarna individuellt avsäkrade med indikering när en säkring är trasig.

Olika batterityper och laddningsmetoder behandlades också. Litium är att föredra framför blybatterier.

Till uppsättningen hör också en solcellspanel med ungefär en kvadratmeters yta. Denna klarar att driva en 100 W radiostation.

Mycket givande föredrag och vi funderar på att göra något liknande med vår egen portabla utrustning.

Tack Christian!

Länkar:

Epic PWRgate, RIGrunner
Anderson PowerPole, diverse mätare och 12V-uttag.
Mobilrack, racktillbehör
Racktillbehör, hyllor, paneler, klocka mm.
Diverse radio, PowerPole, Powerwerx, West Mountain Radio)
DC-uttag, voltmeter för panel, kablage mm
Billigast för Anderson PowerPole-kontakter? (Funk24.net)
Allt från PowerPole, Powerwerx och West Mountain Radio

Christian i berättartagen! I förgrunden ser man solcellspanelen

GoBox 1. Denna har både kortvåg och VHF/UHF

GoBox 2. En lite mindre enhet med dubbla VHF/UHF-stationer

Baksida med alla kontakter och säkringar lätt åtkomliga

Princip för systemet EpicPWRgate

Frågestund

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Programmet

Våra ordinarie träffar är inställda tills vidare pga Coronasmittan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och kommer att starta igen så snart läget har förbättrats.

Avgifter för 2021

Vuxen 250kr