Jörgen/SM0SBD har gjort följande sammanfattning av de första åren av klubbens historia:

SK0QO-LASER, En radioklubb på Södertörn

Radioklubben LASER bildades för snart tjugo år sedan. Det var ett gäng glada PR-fantaster som ville göra något tillsammans istället för att bara sitta och prata radio.

Man samlades då en kväll och instiftade Radioklubben LASER, med målsättning att samla radiointresserade i en ideell klubb, dels för att aktivera ungdomar och handikappade och dels för att kunna vara behjälpliga med radiokontakt vid tävlingar av olika slag, skallgång, vägsamarittjänst och där myndighet så påkallar, samt vid övriga tillfällen då radiohjälp kan vara till nytta. Klubben skall också vidga kunskaper om radioteknikens möjligheter.

De första åren träffades man på olika äventyr såsom badresor, skytte, teknikkväller med mera. En del av klubbmedlemmarna gick Röda Korsets vägsamaritkurs och fick goda kunskaper om Första hjälpen och ABC, det vill säga  Andning,  Blödning och Chock.

Efter samtal med Haninge Kommuns  fastighetskontor fick klubben hyra källaren i en före detta handelsbod i Vega, norra delen av kommun. Huset hade stått tomt länge och skulle rivas men vi fick hyra källaren så länge Många hjälpte till att stötta taket med nya bärande stolpar, måla golv och väggar, samt dra nytt elektriskt. Efter ett år reste vi en elva meter hög mast för antennerna.  Det var en före detta fackverksbelysningsstolpe från motorvägen, som vi fick köpa billigt av Drefvikens Energi. Armeringsjärn borrades ner i berget och sen göts ett betongfundament på cirka två ton på detta, för att hålla masten på plats.

I många år ”bodde” vi i källaren där  kurser  hölls i radioteknik,  telegrafiträning och första hjälpen. Vi körde månadstester med radio och pratade med halva Europa. Många av PR-knuttarna avlade prov hos Televerket och fick sina amatörcertifikat.

Men allt gott har en ände. En dag fick vi ett brev från fastighetskontoret att man skulle marknadsanpassa hyrorna och höja hyran för oss med 500 %. Då vi inte hade råd att hyra källaren fick vi flytta därifrån. (Det blev en livsmedelsaffär där igen, i samma lokaler som tidigare).

Sedan hade vi ett tillfälligt QTH i Jordbro där vi inte blev långrandiga på grund av att fastighetsägaren dog och den nya förvaltaren ville även där chockhöja hyrorna.  Sen dess har LASER varit utan klubblokal tills det hela tog en vändning.

I januari 1995 sammankallade SM5XW, Göran Eriksson, styrelsemedlemmar från både Radioklubben LASER och Haninge Radio Amatörer (HRA), i syfte att få igång större aktivitet inom klubbarna. Även frågan om en sammanslagning av klubbarna togs upp som ett önskemål för att stärka amatörradioverksamheten i Haninge och på Södertörn.

Under mötet enades man om att skicka ut kallelser till aktiva amatörer på Södertörn för att meddela om månadsträffar under våren på en lokal pizzeria.
Det visade sig att pizzerian ej var ett lämpligt ställe på grund av dålig enskildhet, varför en annan lokal söktes. Härvid fann vi Kvarnbäcksskolan som lämplig möteslokal och Rektor Mikael Larsson visade sig mycket intresserad av ett samarbete.

I oktober 1995, skrevs ett avtal med Rektorn för Kvarnbäcksskolan i Jorbro/Haninge, om klubbens möjligheter att hyra skolans personalrum för olika aktiviteter. Detta har i hög grad bidragit till att reguljära sammankomster åter kan genomföras i fortsättningen. Klubben fick också tillstånd att sätta upp en mast med antenner.

För utannonserade träffar visade många stort intresse. Till vår stora glädje har flera medlemmar i HRA anslutit sig till LASER. Antalet deltagare i månadsmötena ligger nu mellan femton till tjugo personer. Vid totalt fem sammankomster under september till december 1995, hade sjuttio personer deltagit.

Under andra halvan av 1995 har vi haft föreläsningar av bland annat SM0CWC, Stig Johansson från SSA:s kansli. Eskil Eriksson, SM4AWC, har varit på besök och föreläst om vågutbredning och antenner. Haninges egen expert på satellitmottagning, SM0WA,  Bo Göransson, har  berättat  och visat oss hur det går till. Han har också vid en temadag på skolan visat satellitmottagning av väderbilder med mera, för skolans lärare och elever. Göran Eriksson, SM5XW har berättat om amatörradio i Kenya och visat video och bilder därifrån.
Klubben har haft besök av radioamatörer ”utsocknes” ifrån. Bland annat från Norge, Uppland, Järfälla med mera.

För närvarande är vi cirka fyrtiofem medlemmar och det strömmar till nya hela tiden. Framtiden ser spännande ut med många lockande projekt.
Idag exempelvis, lördagen den 4 maj 1996, hade vi loppmarknad i Kvarnbäcksskolan. Radioamatörer från när och fjärran kom och handlade, bytte och slumpade bort amatörradiomaterial som man ville bli av med. Loppmarknaden blev välbesökt, för att vara första gången här i Haninge. Mellan 150 till 200 radioamatörer kom och besökte loppisen.

I början på juni 1996 har vi en så kallad field-day. Vi har hyrt en större stuga i Riddartorp som ligger också i  Haninge kommun, där vi skall träffas en lördag och söndag för radiopratande, provning av antenner, vildmarksliv, korvgrillning. De mest ihärdiga, nattpatrullen, de som inte kan sova, sitter tillsammans och pratar radio med amatörer över hela världen, ända fram till morgonkröken, då man tar en kopp kaffe och går ut och tittar på soluppgången.

Detta är en liten story om Radioklubben LASER-SK0QO, snart 20 år gammal, still going strong.

CU ES VY 73 DE Jörgen/SM0SBD
Senast uppdaterad 1996-05-29

Om någon med kunskap vill fortsätta på historieskrivningen så är det mycket välkommet!


 
Betala fika med Swish!
Fika/mat i klubbstugan:
123 422 2030

Kurser!

Läs och anmäl till kurs!

Klicka här och läs mer!

QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

Programmet

27 sep 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
30 sep 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
01 okt 2023
10:00 - 15:00
Kolmilan på Gålö
04 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan
11 okt 2023
19:30 - 21:00
Onsdagsträff i klubbstugan

Logga in/ut

Här fanns våra besökare

Om Cookies