kunskap1

Här hittar du en hel del information som kan vara bra att ha, samlat på ett ställe!

Tänk på att en del av informationen är färskvara så håll koll på om den uppdaterats så du inte har gammal information.

ICNIRP, ”International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection” är en fristående organisation som är erkänd av WHO som har tagit fram ett program som bygger på de värden som EU tagit fram och de referensvärden som SSM angivit.

Programmet används i Tyskland för självdeklaration av den egna anläggningen och är accepterat av den tyska administrationen. Måmga olika antenners data finns i programmet och du kan skapa egna för dina speciella antenner.

Med programmet kan du lätt få fram på vilket avstånd som strålningen från din antenn är högre än referensvärdet.

Hämta programmet här

Du kan köpa allt kursmaterial hos SSA eller genom SödRa i samband med att du går kursen. Om du är bekväm med att läsa den i pdf-format så kan du hämta en av böckerna, den mest aktuella och heltäckande, här. Jag kan inte ens med god vilja säga att den är lättläst, men den är mycket bra och täcker mer än väl det du behöver kunna. Konsten är kanske bara att veta vad du verkligen behöver veta för provet och vad som är överkurs. Men är du intresserad spelar det kanske mindre roll...

Inom CEPT har det tagits fram en rekommendation som anger kunskapskraven för amatörradiocertifikatet. Många länder har anslutit sig till den och använder den som referens för att ange vilka krav som gäller, däribland Sverige. Du hittar rekommendationen här, där hittar du i detalj vad du behöver kunna!

Föreskrifterna som anger vilka olika frekvenser som är undantagna från tillståndplikt, dvs användning som inte kräver tillstånd. Amatörradio är en av dessa tjänster men det finns villkor också. Läs allt om vilka frekvenser du får använda och vilka effekter osv som gäller. De aktuella föreskrifterna hittar du här.

För att ge en möjlighet att testa sina kunskaper så finns det övningsprov att göra på Post- och telestyrelsens hemsida www.pts.se.

Där finns också information om vilka regler och bestämmelser som gäller för amatöradio i Sverige.

Passa på att testa dina kunskaper, både om du hållit på ett tag och om du håller på att plugga till certifikatet!

Du hittar informationen här

QO-Translate

svnlenetfifrderu

Repeatrarna - status