.

morsekey1Vi har ju flera gånger försökt få igång en telegrafikurs men problemet är att det varje gång bara är någon eller ett par intresserade och det är för få för att starta en kurs. Nu finns det möjlighet för just DIG att prova på hur man sänder med Morse-alfabetet.

Träningsprogram för Morse

Ett nytt program för att träna Morse, G4FON Koch CW Trainer, utvecklat av Ray Goff finns nu i version 9 med förbättrat utseende och bättre integration till externa filer.

Du hittar programmet här.

Det finns också en Yahoo-grupp för programmet här.

Flera kul program för amatörer och en del även för de som programmerar egna program. Bland annat finns en modul som du kan använda för att lägga till ett antal digitala moder till dina program. Ett annat program gör att du via ljudkortet kan använda RTTY-PSK-FSK-MFSK.

MMSSTV är enligt förattaren: "Slow Scan TV with Windows and SoundcardWinXP - Vista - Win7"

Ytterligare ett intressant program är det för att rita antenndiagram från måtten på din antenn. Programmet finns presenterat i annan artikel också men du hittar även det programmet på samma hemsida, här.

Vill du veta hur din antenn kommer bete sig innan du köper den, klipper kablar och börjar klättra i träd? Vad blir det för skillnad om jag sätter upp en horisontell dipol eller en kvartsvågs-GP på tomten? Vad spelar höjden för roll?

Med hjälp av ett simuleringsprogram kan man undersöka hur en antenn fungerar och hur funktionen påverkas när man ändrar parametrar som längd, höjd över marken och matningspunktens läge. Grafiska strålningsdiagram i 2D eller 3D ger tillsammans med information om förstärkning, impedans, SWR, resonansfrekvens och bandbredd, en bra bild av vad man kan förvänta sig av sin antenn.

QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Sök artiklar

QO-Ringen

Varje söndag kl 10 SNT hörs vi på 3633 kHz!
Ratta in 3633 på riggen och var med du också!

Repeatrarna - status

FM 145,6875 MHz  OK
FM 434,750 MHz (provdrift)
DMR-repeatern  OK
D-star-repeatern  OK

Mer info

Programmet

Våra ordinarie träffar är inställda tills vidare pga Coronasmittan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och kommer att starta igen så snart läget har förbättrats.

 

Logga in/ut

 solflacksbild

 

 

        Klicka på bilden!

Besöksräknare

IdagIdag6
IgårIgår129
Denna veckaDenna vecka400
Denna månadDenna månad1015
TotaltTotalt473972

Om Cookies