.

Det är tyst på många av frekvenserna på 2m- och 70 cm-banden och våra repeatrar används allt mer sällan. Antalet incheckningar på de olika bulle-sändningarna i närområdet är ofta ensiffriga och klubbens DMR-repeater används sparsamt, det kan vara kanske 3-4 QSO på en dag, ibland färre, och oftast är det några få användare som återkommer hela tiden. FM-repeatern går inte heller den speciellt mycket jämfört med hur det var för några år sedan.

 

När det gäller D-star är användningen ännu lägre, det är kanske nåt tiotal tillfällen som QO:s repeater använts det senaste halvåret och i samband med service stängdes repeatern av under några veckor och ingen verkade sakna den, det var bara en enda person som hörde av sig och undrade om den var trasig.

Styrelsen gick på försommaren ut med ett upprop att samlas på repeatern varje dag för att lite anspråkslöst utbyta lite tankar, först provade man med kl 18, sen 18.30 och till slut 20.30, men det var bara någon enstaka som ropade upp och till slut dog det försöket också.

Vad kan vi göra för att öka användningen av klubbens repeatrar? VI har ju trots allt ett rätt brett utbud med både FM, DMR och D-star med bra sändarplatser och bra täckning så varför används dom inte mer?

Sändarna för digital trafik går för all del ofta men det beror ju på att det är andra, ofta utomlands, som använder de talgrupper som våra repeatrar är anslutna till och då går ju sändarna igång men det betyder ju inte att just vår repeater används.

Många kör numera med egna hot-spots och då behövs ju inte längre några repeatrar så kanske är det här med repeatrar ett avslutat kapitel?

Det tar ju en del kraft hos frivilliga och kostar en del pengar att underhålla föreningens sändarplatser och det känns ju lite onödigt om det ändå inte är någon som använder dom.

Så vad kan vi göra för att öka användningen?

Har du några tankar eller förslag så skicka dom gärna till

 


QO på Tradera

QO finns nu på Tradera!

Klicka här och läs mer!

QO-Translate

svnlenetfifrderutr

Sök artiklar

QO-Ringen

Varje söndag kl 10 SNT hörs vi på 3633 kHz!
Ratta in 3633 på riggen och var med du också!

Bullen - Lokaltrafiknät

Nyheter och SSA-bulle varje söndag 20.30 över vår repeater R3x   

Om våra repeatrar

Programmet

No events

Programmet

Våra ordinarie träffar är inställda tills vidare pga Coronasmittan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och kommer att starta igen så snart läget har förbättrats.

Under tiden kommer vi att erbjuda möten via JitSi, häng med du också!

Repeatrarna - status

FM 145,6875 MHz  OK
FM 434,750 MHz (provdrift)
DMR-repeatern  OK

Mer info

Logga in/ut

 solflacksbild

 

 

        Klicka på bilden!

Besöksräknare

IdagIdag142
IgårIgår176
Denna veckaDenna vecka713
Denna månadDenna månad3153
TotaltTotalt528530

Om Cookies