Button-feedback1

Button-nyaartiklar1

Button-foreningsinfo1

StartVad vi görVad är amatörradio

Amatörradio

  • PDF
  • Skriv ut
  • Skicka sidan

Amatörradio är jättekul o häftigt !

 

Tänk dig att kunna sitta hemma eller kanske i en stuga på fjället med en kombinerad radiosändare o kortvågsmottagare, som inte är större än bilradion och med en enkel tråd som antenn kunna få kontakter med någon av alla de 3 millioner radioamatörer som finns jorden runt. Spännande, oväntade kontakter väntar dig och du kan lätt få en kompis i en annan världsdel eller i grannstan att prata med och kanske också besöka.

Kontakt med andra länder!

Radioamatörer finns i alla länder och kallas ”amatörer” eftersom de gillar att kommunicera per radio via ”etern”, alltså helt utan några trådar utöver din antenn. När du väl skaffat dig ett ”körkort”, som kallas certifikat, kan du prata i radio hur mycket du vill utan att betala för samtalen. Certifikatet får du efter godkänt prov genom föreningen Sveriges Sändareamatörer, som tilldelar dig en helt egen och unik, personlig anropssignal.

 

Du kommer att träna dig att tala engelska och andra språk om du så vill. Du kommer att förkovra dig i radio som teknik och du kommer säkert att hitta din egen lilla nisch inom amatörradion. Kanske vill du ”samla” på olika länder, det finns 339 olika amatörradioländer att få kontakt med och du kommer att få vackra kort, s.k. QSL-kort från de du talat med. Kanske föredrar du att bygga din egen sändare och pröva olika antenner för att få radiosignalerna att gå fram på bästa sätt till din motstation. Är du tävlingsintresserad finns det tävlingar, s.k. tester, att delta i tillsammans med radioamatörer över hela världen.

Liten bärbar station, till stor del hembyggd

Så här mycket ryms i en liten väska när man ska ut i naturen och köra radio. Med det och en rätt enkel antenn kan man nå till många andra länder!

 

Som radioamatör kommer du med säkerhet att få många fina kompisar i din radioklubb och runt hela jorden! 

 

Amatörradio är som segling där det oväntade väntar dig. Under goda radiokonditioner då det ”blåser storm” på solen, kan du enkelt och snabbt komma jorden runt. Vid andra tillfällen får du kanske ”kryssa fram” i eterhavet och nöja dig med att tala med kompisen i Trosa. Radiokonditionerna är lika ombytliga som vårt väder och svåra att förutsäga.

 

Vill du veta mer om amatörradio tar du kontakt med Södertörns Radioamatörer, som också arrangerar kurser för att du skall få ditt certifikat. Du kan klicka här för att fylla i en intresseanmälan så tar vi kontakt med dig.

 

Göran SM5XW

 
Free counters!

GTranslate

Våra klubbfrekvenser:

145,425 MHz resp RU6/R3x. För D-star 434.575 Mhz (-2 MHz). På KV: 3633 kHz, varje sönd kl 10.

Avgifter för 2018

Medlemsavgift
Vuxen 250kr
Under 20 år 75kr
Familjemedl 125kr
Nya medlemmar efter den 1/7 betalar halv årsavgift för resterande del av det första året
Nya medlemmar efter den 1/11 betalar nästa års avgift som gäller resten av året och för hela nästkommande år.

Kursvgifter för 2018

Kursavgift
Vuxen 550kr
Under 20 år 275kr
(fika och anteckningsmtrl ingår men medl.avg tillkommer)
Bokpaket (SSA) 300kr

Feedback

Vi uppskattar alla förslag och ideer. Klicka nedan och skicka oss dina tankar om vår webplats.

In English

We appreciate all feedback on our web-site. Please click below and submit your thoughts and ideas.

Feedback - Klicka här

eQSL

Enter your callsign to see if you have an eQSL waiting!

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com