BBC, Voice of America, WWCR Nashwille och Radio Romania är vanligt förekommande liksom sändningar från China Radio International. Men det finns också många andra stationer som du kan lyssna på i de olika rundradiobanden på mellan- och kortvåg.

Många sändare har olika program som sänds olika tider på dygnet, beroende på målgrupp, och inte minst tid på dygnet, så kan innehållet växla en hel del över tid.

ITU har definierat 14 rundradioband på mellan- och kortvåg och som vanligt varierar möjligheten att höra något på de olika banden med årstid och klockslag. De olika sändarstationerna har också ibland riktade antenner beroende på vilket geografiskt område som sändningen vänder sig till. Banden över 18 MHz används mycket sällan så det är främst mellan 2,3 - 18 MHz som det brukar finnas stationer att lyssna på.

En av stationerna som sänder en hel del bra program är Channel 292 som sänder på flera olika band i 3, 6 och 9 MHz. Stationen finns i Tyskland och sänder både egenproducerat och material från olika organisationer. Så har t.ex den tyska amatörorganisationen DARC en timmes program varje dag med start kl 18 UTC. De har även en timme på söndagsförmiddagen.

Sändningsschema hittar du på stationens webbplats  https://www.channel292.de/

I mån av tid brukar dom också skicka QSL-kort om du skickar in lyssnarrapporter, det kan ju vara kul att även få sådana kort till sin samling!

sw3

En historisk bild av ett av stationens tidigare "hembyggda" slutsteg med 15 parallellkopplade PL509 kopplade som en linjär förstärkare. Numera är allt ersatt av modern halvledarteknik.
Bilden är hämtad från www.channel292.de.

 

Med start i morgon, den 6 maj börjar de sända program från EU-parlamentet. Sändningarna som är flerspråkiga, kommer även att ske den 9 och 13 maj och initiativtagarna till sändningarna vill gärna ha lyssnarrapporter och kommentarer på programmet. Du kan i så fall skicka dom till QSL@europarl.europa.eu

Du hittar sändningstiderna på Channel 292:s hemsida, kolla på listorna för 6070 och 9670 MHz.

Så här skriver dom om programmet:

EU PX

 

Den 6 maj sänds även ett jubileumsprogram om "Radio Ohne Namen". Det populära programmet "Cruisin' the Decades" liksom det populära musikprogrammet "Alt Universe Top 40" (https://www.altuniversetop40.com/)

För att se vad som finns att lyssna på kan du besöka webbplatsen Short-wave info där du kan välja vad du vill lyssna på. Du får då fram de olika stationer som sänder just nu och deras frekvenser. Du ser också sändareffekt och antennriktning i de fall dom inte sänder med en rundstrålande antenn. Du kan också ange en frekvens som du lyssnat på och få fram vilken station det är som sänder och dess sändarplats.

sw1

 

sw5

 

Lycka till!