System Fusion lanserades av Yaesu redan 2013 och det stöder överföring av Digital voice och data. När det gäller data så kan man överföra t.ex GPS-data och GPRS men även bilder och textmeddelanden. Allt sänds med "smalbands"-FM, dvs en 12,5 kHz bred kanal med hastigheten 9600 bps.

Yaesus System Fusion/C4FM är en modernare konkurrent till D-star och DMR som har många spännande funktioner.

C4FM har klara fördelar när det gäller både D-star och DMR i det att det är lättare att komma igång eftersom ingen förregistrering i nätet krävs får att få det att fungera. Sätt igång radion, ange din amatörsignal och ställ in lämplig gateway, repeater eller om du har en "Hotspot", sen är det bara att köra.

På samma sätt som DMR använder systemet sk talgrupper som gör att du kan välja ut vilka andra som du vill lyssna på/tala med.

Det behövs heller inga "kodpluggar" som för DMR. Generellt anses C4FM ha en bättre ljudkvalitet än DMR och framför allt D-star. Men som för t.ex TETRA, och för blåljussystemet Rakel som bygger på TETRA, så hänger det mycket på fältstyrkan om det låter bra eller inte. Det andra talläget DN (Digital Normal) använder halva bandbredden till felkorrigering. Så i det läget gäller att man antingen hörs perfekt eller inte alls.

C4FM används vanligen på VHF/UHF och liksom för DMR och D-star, finns det gateways mellan de olika systemen så att man kan etablera förbindelse mellan de olika systemen och även få förbindelse med andra system världen över.

Om du bor långt ifrån en C4FM-repeater så kan du köpa eller bygga en sk Hot-spot som är en liten, bordsplacerad, repeater som gör att du kan använda en enkel handapparat för att, via din hotspot. kommunicera med resten av världen via repeatrar ihopkopplade via internet.

Repeatern är placerad i Bagarmossen och om du har en lämplig radio och vill provköra så ställer du in frekvensen 434,575 MHz med -2 MHz-shift, dvs du ska sända på 432,575 MHz för att få det att fungera.

Om du vill skicka in lyssnarrapporter eller har förslag, frågor eller observationer så kan du skicka dom till c4fm@sk0qo.se

DU kan läsa mer om System Fusion här: https://www.yaesu.com/pdf/system_fusion_text.pdf