RaDAR introducerades i Sydafrika när några radioamatörer kom på idén att bygga en effektiv portabelstation med lång drifttid och som kan köras var som helst, även om man är under förflyttning. Målet var att ha en station som fungerar i alla lägen, även i nödsituationer, eftersom användning av amatörradio för nödsamband är vanligare där än i Sverige.

I augusti 2009 lanserades RaDAR som en uppdaterad och mer professionell version av vad som under diskussioner på forum tidigare lite slarvigt kommit att kallas SiaS, ”Shack in a Sack”.

RaDAR är än trevlig form av QRP som spreds snabbt när den introdcerades men nu verkar det ha avstannat. Om det förekommer i Sverige vet jag inte men inget hindrar att vi drar igång det här! Så, sätt igång, skapa ett gäng och börja utmana varandra! Dom ursprungliga reglerna i Sydafrika hittar du här: (https://bit.ly/3STLKsb)

Med tanke på hur populär kommunjakten eller SMFF blev så kanske RaDAR är nästa gren?

Den slogan som togs fram lyder: ”RaDAR – våga vara annorlunda!"  Så va arrorlunda, du också!

 

Lite länkar om du vill läsa mer:

Julien, OH8STN, en hängiven portabelkörare har skrivit om RaDAR på sin webbplats, dedikerad för portabelkörning, nödsamband och allt som kan ha med utrustning för portabelkörning att göra (https://bit.ly/3QMl7ns). Kolla hans webbplats, där finns många goda idéer!

Även Eddie ZS6BNE har skrivit, bl.a, om RaDAR på sin Blogg (https://bit.ly/3JXeBYQ). Där skriver han om hur det började, att nya klasser skapats men att han ser en nedåtgående trend, att fler behöver börja aktivera sig med RaDAR för att sporten inte ska självdö.

En film om RaDAR från förra året kan du se på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=FkaYPqzYYoc
Eller så skriver du bara FkaYPqzYYoc i sökfältet på Youtube (viktigt med versaler och gemener)

Länkar om du vill läsa mer om portabelkörning:

Juliens portabelsida hittar du här: https://oh8stn.org/
Julien har också många intressanta filmer på sin Youtube-kanal: https://www.youtube.com/c/oh8stn
eller så skriver du bara oh8stn i sökfältet i Youtube.