StartLänkarÖvrigt

Länkar - övrigt

Länkar om diverse ämnen:

OBS! SödRa tar inget ansvar för innehållet på de externa webplatserna!

ham.stackexchange - frågor och svar om amatörradio

Amateur Radio Stack Exchange

Ställ frågor och få svar, eller svara på andras frågor, om amatörradio och radio i allmänhet. På engelska. Ingen registrering krävs (men att registrera ett konto ger bättre möjligheter på sidan).

Ljud lite utöver det vanliga

news-reporterIbland vill, eller behöver, man ansluta en annan mikrofon än den som följde med i kartongen till radion. Ibland vill man kanske också komprimera eller på annat sätt förändra ljudet innan man kopplar det till sändaren.

Teknik på superstationerna

När de contestfrälsta pratar om varför man kör tester handlar det mycket om tävling, att förbättra sig själv som operatör och testa sin utrustning. Men en del som inte får lika mycket uppmärksamhet är experimenterande och utveckling av nya tekniska lösningar. Visst hjälper det att ha fickan full av pengar för att komma långt i den här hobbyn, men för att bygga en riktig superstation krävs stora teoretiska och praktiska kunskaper. En del stationsägare skriver om hur de utvecklar sina stationer, och här finns mycket information att hämta.

Leta störningar på effektivt sätt

Störningar besvärar många, inte minst om man bor i tättbebyggda områden. I många fall skapar man sina egna störningar med mobilladdare, TV-apparater och kanskt till och med strömförsärjningen till riggen.

Bra sidor om avstörning

Störningar är ett stort problem för många, speciellt de som bor i storstäder. Avstörning är därför ett ständigt återkommande ämna bland annat på våra klubbträffar.

Ekuddens vandrarhem

Ekuddens vandrarhem är granne med Södertörns Radioamatörer klubbstuga.

Den 18 juni 2011 öppnar Bo Thulin Ekuddens vandrarhem.

Här finns det fina möjligheter att hyra rum för våra medlemmar och gäster i en fantastisk fin miljö och närhet till både bad och fina promenadstråk.

För bokning och info, läs mer här

Fjärrstyrning av TS-480

Remotekontroll

En beskrivning av hur man kan styra sin radio över Internet oberoende av var man är finns nu på Youtube. Beskrivningen är gjord av SA4AER och visar hur han kontrollerar sin Kenwood TS-480sat i Sverige via sin frontpanel från Taiwan.

Det är runt 400mS fördröjning på vägen till datorn i Sverige. Ett hembyggt interface används för att sända seriedata till datorn och programvara från SM7LCB för att sända datat till servern i Sverige. Det hela uppträder som en extra serieport i datorn. IP-Sound används för att skicka över ljudet med minimal fördröjning och har ett par olika codecs att välja mellan beroende på bandbredd.

Se filmen här

Voice of America - vågutbredning

Voice of America är en av de mer respekteradenews-reporter nyhetskanalerna sedan 40-talet. Även om VOA idag finns på Internet så har deras utlandsprogram på KV hörts under lång tid och för att kunna prediktera hur väl sändningarna skulle kunna höras gjorde man ett prognosprogram för att beräkna vågutbredningen.

Det programmet har nu utvecklats vidare och har till slut blivit tillgängligt för amatörer och kan användas fritt under namnet VOACAP (Voice of America Coverage Analysis Program).

Radio Society of Great Britain

RSGB Spectrum Forum, en engelsk sammanslutning med olika organisationer och enskilda som har med olika spektrumfrågor i England att göra. Sammanslutningen har funnits sedan 2004 och arbetar med hela radiospektrum och tillsätter olika arbetsgrupper om något särskilt behöver utredas. Beras hemsida har mycket fokus på egnelska förhållanden och frekvensplaner men är ändå intressant.  Du hittar deras välfyllda hemsida här.

Sida 1 av 3

Kommande träffar

sö 28 maj 10:00 - 10:30
QO-ringen på kortvåg
sö 28 maj 11:00 - 16:00
Öppet hus i klubbstugan
sö 28 maj 20:30 - 21:00
SSA-bulletin och lokaltrafiknät
on 31 maj 19:30 - 21:00
Ändrat program onsdag 31/5
lö 03 jun 08:00 - 17:00
Museiskeppshelg på isbrytaren Sankt Erik
sö 04 jun 08:00 - 17:00
Museiskeppshelg på isbrytaren Sankt Erik

Saknar du ditt användarnamn?

Om du saknar dina inloggningsuppgifter,

klicka här!

Länktips - Ditt bidrag!