StartLänkarProgramtips

Länkar - Programtips

Här hittar du tips om olika program som du kan ha nytta av.

OBS! SödRa tar inget ansvar för innehållet på de externa webplatserna!

Tänk på risken för datavirus och andra problem.

Lär dig Morse på egen hand

morsekey1Vi har ju flera gånger försökt få igång en telegrafikurs men problemet är att det varje gång bara är någon eller ett par intresserade och det är för få för att starta en kurs. Nu finns det möjlighet för just DIG att prova på hur man sänder med Morse-alfabetet.

CW forever

propump_bb150x100pxNyligen har SAC CW-delen gått av stapeln och kanske har det givit någon mersmak på hur man kör contest på CW-banden.

Träna inför SAC och CQ WW

Höstens SAC och CQ WW tester står för dörren. Känner man sig ringrostig finns det hjälpmedel för att finslipa formen.

Träningsprogram för Morse

Träningsprogram för Morse

Ett nytt program för att träna Morse, G4FON Koch CW Trainer, utvecklat av Ray Goff finns nu i version 9 med förbättrat utseende och bättre integration till externa filer.

Du hittar programmet här.

Det finns också en Yahoo-grupp för programmet här.

MM Hamsoft

Flera kul program för amatörer och en del även för de som programmerar egna program. Bland annat finns en modul som du kan använda för att lägga till ett antal digitala moder till dina program. Ett annat program gör att du via ljudkortet kan använda RTTY-PSK-FSK-MFSK.

MMSSTV är enligt förattaren: "Slow Scan TV with Windows and SoundcardWinXP - Vista - Win7"

Ytterligare ett intressant program är det för att rita antenndiagram från måtten på din antenn. Programmet finns presenterat i annan artikel också men du hittar även det programmet på samma hemsida, här.

Antenndiagram

Vill du veta hur din antenn kommer bete sig innan du köper den, klipper kablar och börjar klättra i träd? Vad blir det för skillnad om jag sätter upp en horisontell dipol eller en kvartsvågs-GP på tomten? Vad spelar höjden för roll?

Med hjälp av ett simuleringsprogram kan man undersöka hur en antenn fungerar och hur funktionen påverkas när man ändrar parametrar som längd, höjd över marken och matningspunktens läge. Grafiska strålningsdiagram i 2D eller 3D ger tillsammans med information om förstärkning, impedans, SWR, resonansfrekvens och bandbredd, en bra bild av vad man kan förvänta sig av sin antenn.

DX Atlas, CW Skimmer och annat

Med program som DX Atlas och CW Skimmer och mycket annat är denna sida en tillgång för den som vill ha ankla användbara program. Du läser mer här.

Ham Radio Deluxe

Ham Radio Deluxe

HRD är nog vad skiftnyckeln är för en mekaniker, ett verktyg som klarar det mesta.

Den klarar att fjärrstyra de flesta riggar, för närvarande ICOM, Yaesu, Elecraft, FlexRadio, Ten-Tec and Kenwood. Den innehåller loggprogram, scanning, inspelning och en massa andra funktioner.

Du hittar på samma webplats även programmet Digital Master 780, ett program som tillsammans med HRD klarar ett antal av de digitala moderna PSK, QPSK, Contestia, CW, DominoEx, Hell, MFSK, MT63, OLIVIA, RTTY, RTTYM, THROB.

Du läser mer om det här och en massa annat kul, bland annat SDR, här.

Schema- och kretskortslayout

ExpressPCB och ExpressSCH

2 Gratisprogram för att rita kretsschema och kretskortslayout.

Så här skriver dom själva om sina program:

"The ExpressPCB CAD software is very easy to learn and use. For the first time, designing circuit boards is simple for the beginner and efficient for the professional. Best of all, its FREE."

"The ExpressSCH schematic design program is just as easy to use as our PCB layout software, both having the same user interface. After spending a few minutes to learn one, mastering the other takes no time at all."

Du hittar båda programmen här

Sida 1 av 3

Kommande träffar

Saknar du ditt användarnamn?

Om du saknar dina inloggningsuppgifter,

klicka här!

Länktips - Ditt bidrag!