Signalspaning hos QO

I höstas hade vi ett välbesökt möte i klubbstugan där Jan-Olof Grahn SM5DKH berättade om signalspaningens början i Sverige. Det var ett spännande föredrag med mycket intressant, och för många, okänd information om hur Sverige signalspanade mellan åren 1914-1945.

Sverige som ju var neutralt balanserade mellan de krigförande under båda världskrigen och kunde på så sätt signalspana mot alla parter. Vi hade en mycket kompetent underrättelsetjänst och flinka operatörer som var duktiga att dechiffrera de mottagna meddelandena och hade också, som det framkommit på senare år, ett rätt omfattande utbyte av information med flera andra länder.

Nedan några bilder som Kalle NUE tog från kvällen som drog så många besökare att det blev snålt med sittplatser till alla i klubbstugan.