StartVad vi görProgrammetGenomförda möten2013 Genomförda mötenBengt UGV berättar radiohistoria den 27 nov

Bengt UGV berättar radiohistoria den 27 nov

Önskerepris

Nedanstående föredrag, som var planerat till onsdag 6/11, men som tyvärr fick inställas p.g.a. missförstånd om datum, kommer nu att genomföras onsdag 27/11.

Vi är i Kvarnbäcksskolan och föredraget börjar klockan 19.30.

......
Svenska Radioaktiebolaget, SRA, startades 1919 av fem olika bolag som hade det gemensamma att dom trodde på att radiotekniken kunde utvecklas till nya nyttiga saker. Bl.a var det AGA, ASEA och LM Ericsson som låg bakom företaget. De första försökssändningarna med radio gjordes redan i början av 20-talet.

Med tiden kom Marconi med bland ägarna vilket gav tillgång till patenterad teknik från dem som kom väl till pass i SRA:s verksamhet.

Bengt, UGV, har en djup och bred kunskap om radiohistorien och kommer att ge en intressant inblick i den tidigare SRA-epoken mellan 1919-1940 då mycket spännande hände på radioområdet, bland annat pådrivet av de båda världskrigen. Under den tiden gjordes de första försöken med radiomottagning i bil vilket senare ledde till att bl.a polisen fick kommunikationsradio i sina bilar. Inledningsvis skedde det i USA och med enkelriktad kommunikation till bilen på 2 MHz. Sen dess har det hänt mycket.

Bilden ovan till höger från Tekniska museets samlingar visar en tidig apparat för landmobil radio.

Nu på onsdag den 27 november är det dags, kom du också!

Platsen är Kvarnbäcksskolan och föredraget börjar kl 19.30 men det finns fika från 19.