Backup - något att lägga på minnet

Föredrag om backup

Onsdagen den 24 oktober hade vi besök av Stefan Rahn/SA0BKW, som berättade om olika strategier för att säkerställa viktig information på datorn. Gör du backup idag?

Hur gör du i så fall och för vem?

Det kan vara allt från bilder på barnen eller kära svärmor till viktiga dokument, som man vill bevara inför framtiden.

Vi fick förslag på lösningar till dessa grundläggande frågor. Stefan visade allt från bra gratisprogram och hur de används till olika lagringsmedia och hur ofta man bör byta ut dessa. Själv byter han t.ex. ut sin hårddisk vart tredje år.

För ungefär fem år sedan så väcktes intresset säger Stefan. Det började med att hans syster råkade ut för ett datorhaveri. Sedan dess har han blivit något av en Guru inom området datorer. Vi på SödRa fick lära oss att det inte nödvändigtvis behöver vara kört, efter att hårddisken kraschat. Med rätt program visade Stefan på möjligheten att återskapa förlorade filer. Vi fick också en cd av honom med gratisprogram för backup samt en hel del annat användbart som t.ex. antennteori för nybörjare och konfigurationer av mikrofonkontakter till massor av olika riggar. Det här får du gärna ta kopia på nästa gång du kommer till klubbstugan.

För dig som missade detta, så kommer förmodligen en ”favorit i repris” under våren, eftersom ämnet var mycket omtyckt och intressant.

Ett stort TACK till Stefan/SA0BKW för ett bra och spännande föredrag!

73 de
Robban/TAE

Nedan följer lite bilder från onsdagskvällen:

QSL-lådan kollad 4 nov
Klicka för att se dina kort!

Kommande träffar