Bengt UGV berättar om Yosami

Sändarstationen Yosami i Japan är en sändare mycket lik Grimeton här i Sverige. De stora och kraftfulla sändarna användes främst för interkontinental kommunikation och för samband med ubåtar.

Antennsystemet, som färdigställdes 1929, var med sina långa trådantenner på 250 meter höga master den högsta byggnaden i Japan och sändaren spelade en viktig roll under andra världskriget för att sända nyheter till bland annat Tyskland och Italien. Tack vare de mycket låga frekvenserna, runt 17 kHz, så går det även att använda för att kommunicera med ubåtar i undervattensläge, vilket även gäller för Grimeton.

Bengt UGV berättade en hel del intressanta fakta om den gamla stationen som i likhet med Grimeton har en roterande generator för att alstra bärvågsfrekvensen men till skillnad från sändaren i Grimeton är generatorn i Yosami konstruerad av Telefunken och tillverkad av AEG. Konsten är att hålla generatorn vid ett konstant varvtal annars driver sädnaren i frekvens.

Du kan läsa mer om Yosami här

Nedan några bilder från onsdagens möte i klubbstugan tagna av Ronny XMX:

IMG 6613-p

IMG 6615-p

IMG 6617-p

QSL-lådan kollad 4 nov
Klicka för att se dina kort!

Kommande träffar