Synkronism

I torsdags den 22 september fick jag ett mejl från obekant radioamatör, Jack, AI4SV. Jag antar att han hade hittat min mejladress via min hemsida och qrz.com. Han skrev att han nyss hade anlänt till Hotel Quality Winn i Haninge centrum och skulle vara några dagar i Stockholm för att delta i stor kongress på Stockholmsmässan, The 2011 European Multidisciplinary Cancer Congress. Han hade två frågor.

Batteriet till hans två QRP-transceivrar hade inte sluppit igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen i USA. Han undrade därför om det finns någon affär i närheten som kan ha ett passade batteri. CW-transceivrarna är en 0.5-wattare med singelfrekvens för 40 m av fabrikat Small Wonder Labs typ Rock-mite (finns som byggsats för 32 USD) och en 3-wattare för 20 m av fabrikat Ten-Tec typ 1320 (finns också den som byggsats och kostar 119 USD). Jag mejlsvarade tipset: Kjell & Company i Haninge Centrums galleria.

Han undrade vidare om det finns något amatörradiorelaterat och intressant i närheten. Jag föreslog att vi skulle träffas på lördagen och först åka ut till Dalarö för lite sightseeing och lunch och därefter till en amatörradioklubb på Gålö. Och så blev det. Under bilfärden till Dalarö berättade Jack att han köpt ett passande batteri hos Kjell & Company. När han klev in i den lilla butiken på torsdagen trodde han först att de på sin höjd skulle ha endast typ vanliga ficklampsbatterier, men han blev djupt imponerad av katalogsortimentet och de låga batteripriserna. Han berättade vidare att han på fredagen gått ut i rudanområdet och efter någon kilometer hittat en lämplig bergknalle och där fått upp en antenntråd i ett träd. Med Ten-Tec transceivern lyckades han köra några europastationer. Han hörde ett CQ från en SK-station, som han först trodde var ett tjeckoslovakiskt call. Stationen hade svårt att uppfatta hans eget eget call SM0/AI4SV. Efter en del tragglande så blev det ett QSO med stationen som hade callet SK0QO och operatörens namn var Jonas. Han undrade om det möjligtvis är den station vi ska besöka? Det är sådana märkliga sammanträffanden som min särbo kallar synkronism! Jag drabbas ofta av synkronism.

Under vår lilla rundvandring på Dalarö inträffade synkronism nr 2. Vi mötte en dam med ett välbekant ansikte från TV. Det var Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare hovmarskalk och presschef hos de kungliga. Under min uppväxttid i Vasastan hade jag en nära kompis med samma efternamn och sedan dess har jag ibland undrat över vad det blev av honom. Jo, hon kände till honom. Hans mamma är kusin till hennes f d man. Tyvärr visste hon inte så mycket om min ungdomskompis.

Och så anlände vi till SK0QO:s klubbstuga på Gålö. Vi öppnade dörren till radiorummet i stugan och badamm! Det var läge för synkronism nr 3 igen. Vem satt där inne och körde radio för fullt? Jo, det var Jonas, SA0AAZ förstås! Det blev ett skojigt möte med fullt av skratt. Jonas berättade att han hade blivit konfunderad över Jacks call och trodde att han var svensk och körde därför på svenska under QSO:et medan Jack sände på engelska.  Ett QSL till Jack utfärdades på stående fot.

Efter en kopp kaffe ute i det härliga solskensvädret på Gålö for vi vidare till min radioamatörkompis Sven, SM5LE som ett avslutande besök. Där blev det förevisning av Svens nästan obeskrivbart makalösa station för detektering av s k Schumann-vågor. Vågor med en ultralåg frekvens runt 8 Hz och med en våglängd lika lång som en tiondel av avståndet till månen.

Jack är läkare och som radioamatör är han en flitig användare av lödkolven och deltar ofta i olika HF contests. Han bor i Virginia och där han bor ges inga tillstånd att sätta upp synliga antenner. Hemmavid använder han därför ”osynliga” trådantenner, både utom- och inomhus. Den mest kapabla HF-stationen har han i bilen. Han berättade om ett par aktiviteter i den lokala amatörradioklubben som heter Vienna Wireless Society. Nyligen var klubben inbjuden att demonstrera amatörradio för flickor i årskurs 5-8. Jack frågade då hans två döttrar i samma årskursåldrar om vad de tror skulle kunna få flickorna intresserade? Det ska vara något som är flashigt och låter, och godis förstås, blev svaret. Hur det gick kan du läsa här i  Jack:s blogg under rubriken The Pink Princess Laser Modulator. Och så berättade Jack om "QRP Fox Hunt". Det är ingen rävjakt i vanlig bemärkelse. Det är många QRP-stationer (hundar) som jagar ett fåtal QRP-stationer (rävar). Tävlingarna brukar samla ett 50-tal deltagare i USA per tävlingsomgång.

Oväntade möten med okända med samma intressen är ofta trevliga och lärorika. Det här var ett sådant möte.

73 de Kjell, SM0FOB

20110924

QSL-lådan kollad 4 nov
Klicka för att se dina kort!