Antenndiagram

Vill du veta hur din antenn kommer bete sig innan du köper den, klipper kablar och börjar klättra i träd? Vad blir det för skillnad om jag sätter upp en horisontell dipol eller en kvartsvågs-GP på tomten? Vad spelar höjden för roll?

Med hjälp av ett simuleringsprogram kan man undersöka hur en antenn fungerar och hur funktionen påverkas när man ändrar parametrar som längd, höjd över marken och matningspunktens läge. Grafiska strålningsdiagram i 2D eller 3D ger tillsammans med information om förstärkning, impedans, SWR, resonansfrekvens och bandbredd, en bra bild av vad man kan förvänta sig av sin antenn.

Det finns ett antal antennsimuleringsprogram, både kommersiella och gratis. Ett av dem är gratisprogrammet MMAna-Gal från MM HamSoft.

Så här skriver författaren: "MMANA-GAL is an antenna-analyzing tool based on the moment method, which was introduced in MININEC" Du hittar programmet och många andra program här.

Jag har skrivit en kort introduktion för dig som vill prova på att använda programmet så att du kan komma igång lite enklare. Du hittar instruktionen här.

Senast uppdaterad 2010-12-06 09:07

Länknyheter

Kommande träffar

on 03 sep 19:30 - 21:00
Köra test på kortvåg
lö 06 sep 11:00 - 16:00
Temadag - Mätningar
on 10 sep 19:30 - 21:00
Kvällsträff i klubbstugan
on 17 sep 19:00 - 21:00
Temakväll Mätningar
fr 19 sep 18:00 - 22:00
Förberedelser prylmarknad

Saknar du ditt användarnamn?

Om du saknar dina inloggningsuppgifter,

klicka här!

145,425 MHz resp RU6/R3x. För D-star 434.575 Mhz (-2 MHz)

Länktips - Ditt bidrag!