Modern amatörradioteknik

Onsdagen den 7 februari behandlade klubbmötet modern amatörradioteknik, med sikte på SDR och remotestyrning.
Det var Tilman SM0JZT som höll i kvällens välbesökta möte.

Tilman visade både traditionell teknik och morgondagens. SDR-radio verkar ta över marknaden dels med ICOM 7300 och 7610, men ett antal andra varianter finns, varav en del kräver en PC och andra liknar en gammal hederlig radio. En del är riktigt prisvärda t.ex Elecrafts KX3 som verkligen inte skäms för sig. Du hittar en jämförelse mellan 7300 och KX-3 här.

Ett alternativ för den som är störd är att använda en SDR remote, antingen att ha hela riggen på en störningsfri plats eller bara ha mottagaren remote och sända från sitt ordinarie QTH.

Vi fick också se några varianter av billiga QRP-stationer med traditionell teknik.

Stort tack till Tilman för en intressant kväll!

text och bild Lasse FDO

Mötet samlade mycket folk, närmare 30 besökare

Tilman i demotagen

Ett bygge uBITX som tar alla band 3-30 MHz, 5-10 W. Kretskort är tillverkat i Indien och kostar dryga $100. Analog teknik plus en Arduino. En snygg låda köper man till från Elfa