Mötet om radio-scouting

Reportage från mötet om radio-scouting

Onsdagen 4 oktober började med riktigt vackert och soligt höstväder över Gålö, för att under eftermiddagen övergå till regn och rusk. Det var förmodligen anledningen till att endast 10-talet medlemmar sökte sig till klubbstugan för att lyssna på ett annars utmärkt föredrag i regi av Nisse Willart, SM0FNV, och som handlade om radio-scouting.

Nisse, som själv började som scout i 10-årsåldern, berättade om framför allt åren som radio-scout och visade bilder från olika evenemang. Från ”World Jamboree” i Lillehammer, Norge 1975, till den gigantiska ”World Scout Jamboree” på Rinkabyfältet utanför Kristianstad år 2011, där drygt 40 000 personer och från olika nationer bodde. Detta gjorde lägret, enligt Wikipedia, till att då vara Sveriges 26:e folkrikaste tätort, med cirka 16 888 invånare per kvadratkilometer och den dittills största världs-scout-jamboreen någonsin.

Scout betyder enligt grundaren Robert Baden-Powell (1857 – 1941), spejare och kunskapare. Radio-scouting är dock en något senare företeelse, men kan åtminstone spåras tillbaka till början av 1920-talet.

Nu snart som de flesta av oss radioamatörer vet, är det åter dags för den årliga Jotan ”Jamboree on the air” och som infaller tredje helgen i oktober.  Jotan kan vi för övrigt spåra tillbaka till 1958 då engelsmannen Leslie ”Les” Mitchell, G3BHK, inför ett scoutläger kom med förslaget att tillsammans med radioamatörer sätta upp en amatörradiostation som en aktivitet i lägret. På det sättet kunde även de som inte hade möjlighet att resa dit kunna delta. Nu i år, och snart 60 år senare kan du själv vara med och prata med scouter mellan den 21-22 oktober. Helgen brukar aktivera omkring 6000 stationer med cirka 1,3 miljoner deltagare över hela värden.

73 de
Robban/TAE