Kursen fortsätter

Kursen fortsätter

Vi har nu klarat av huvuddelen av kursen och har haft fyra intensiva veckoslut. Förra helgen var det djupdykning i radions innanmäte, både när det gäller sändare och mottagare. Den senaste helgens lördag gjordes ett diagnostiskt prov för att ge var och en kunskap om vilka delar som behöver pluggas mer.

På eftermiddagen var det en genomgång av risker med elektriska fält och elektromagnetisk strålning och vi tittade på hur man kan hålla sig på den säkra sidan om Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärden.

Söndagen ägnades i huvudsak till praktiska radioexperiment. Vi delade upp i grupper som vardera skulle tillverka en QRP-rig Pixie med 250 mW uteffekt. Vi gick igenom allt, från att sortera komponenterna, hitta var dom ska sitta och löda dit dem på rätt ställe.
Detta med lödning var ganska nytt för en del och lite lödkurs inledde övningarna. Till tranceivern skulle också tillverkas en telegrafinyckel för att kunna prova att allt fungerade. Modellen blev den välkända "The Swedish Gålö key". För att kunna använda den krävdes också en liten mini-telegrafikurs för de hågade.

När det hela var färdigbyggt skulle det testas, först för att se att allt var rätt monterat och drog rimlig ström. Sedan ansluta till oscilloscope och spektrumanalysator för att se hur spektrum och nyckling såg ut. Sedan skulle det testas i luften. Då vädret var skapligt gick det att ha en del utomhus och vi kunde återanvända några av de antenner vi tillverkat vid en tidigare labb och köra QRP på riktigt! Frekvensen var 7023 kHz, QRP-frekvens för 40 m och alla byggen hade ett, i förhållande till enkelheten i konstruktionen, ett bra spektrum och fungerade väl och vi lyckades utväxla meddelanden mellan de olika grupperna via CW och de nybyggda tranceivrarna.

Lärare denna helg var Christer SA0BFC och Nisse SM0FNV. Föregående helg höll Lars SA0BJL i lektionerna.
Många av eleverna har inte missat chansen att träna trafik över stationerna i shacket och de har blivit riktigt duktiga.

Nästa tillfälle blir den 3-4 december då vi kör övningsprov och repetition på lördagen, och själva provet sker på söndagen.

Vi håller tummarna!

73's Lasse SMØFDO

Lite bilder från helgen fångade av Lasse FDO:

Lördagens lektion med Christer BFC och Nisse FNV

Full fart med tillverkningen av tranceivern under övervakning

Först träna löda på ett nät med koppartråd. Kim visar

Undvik kallödningar

Det färdiga kortet

Oliver tillverkar sin telegrafnyckel med experthjälp från Christer BFC

En komplett amatörradiostation!

"The Swedish Gålö Key". Välkänd nyckel, just denna design: Oliver Djurle. Även kallad "Camel back"

Tranceivern ska mätas upp av kontrollavdelningen för att kunna CE-märkas

Fältprov. Oliver sänder, Jonas lyssnar och Kim håller kontakten. QSO med klubbstugan etablerades och även en dansk frågade "QRZ QO?"

Oliver har lärt sig alfabetet på telegrafi och kör här slumpordsträning. Flera av kursdeltagarna har lärt alfabetet och är sugna på morse

Torbjörn friskar upp sina gamla CW-kunskaper

Tonny Olsson har själv konstruerat och byggt ihop en liten fyrsändare. Sänder morse på 3580,5 kHz med 0.4W. Var hörbar hos SK3W och ES5PC via på reversebeacon.net

Anmälan till kurs