Just Learn Morse, temadag på Gålö

Just Learn Morse, temadag på Gålö i lördags

I lördags den 14 november hade vi en heldag med ämnet telegrafi.
Många har efterlyst en kurs i morse, och visat intresse för att lära sig den ädla konsten!
Mötet samlade en hel del folk, både sådana som inte provat förut, några som kommit en bit, men även några gamla "rävar" som kan detta innan.

Vi började med en kort presentation och en lektion hur man kan skriva ner texten i mottagning. Detta är det svåraste i inlärningen. Vi gick igenom de första tecknen = + N L E O enligt Farnsworth-metoden.

Detta innebär att själva tecknen alltid sänds i 80-takt vilket är ganska snabbt. Dock "spärras" texten med förlängda avstånd mellan tecknen så att det i början körs som 30-takt under teckeninlärningen.  Meningen är att man ska lära in själva ljudbilden och inte räkna korta och långa teckendelar.

När man sedan ökar hastigheten minskas avstånden mellan tecknen, så att tecknen hela tiden låter lika upp till och med 80-takt.

Det finns även en annan metod som vi berörde, Koch-metoden där man från början kör inlärningen i ren 80-takt. Denna metod används av radioskolan under ESR.se

Främsta syftet var denna dag att instruera hur man ska skriva i mottagning, samt hur man sänder med nyckel eller manipulator. Det är viktigt att lära in rätt från början. Om man börjar på fel sätt är det mycket svårt att byta metod i efterhand.

Vi tittade även på några andra program såsom Rufz, där man kan tävla mot hela världen i High-speed, Morse Runner samt Get-CW som avkodar en sändning eller kan avkoda QSO på radion.

Kurt SM0UCC hade även en presentation gjord av en "jänkare" som samlat på sig en stor mängd telegrafnycklar, från början av 1800-talet och framåt. En imponerande samling.

Tanken är nu att vi ska lägga upp lämpliga träningsfiler på hemsidan, där också länk finns till att tanka ner programmet "Just Learn Morse code" vilket är gratis. Vi avser främst att assistera i självstudier, men om intresset finns kan vi ha samlingar vid några tillfällen för att gemensamt köra träning i klubbstugan.

Vi avser dock inte f n att köra någon regelrätt kurs på klubben, men bistår vid självstudier.

Har ni idéer om hur man kan utveckla utbildningen? Kanske genom någon web-baserad tjänst eller kanske över radio?

Tack till er som kom och visade ett så stort intresse. Det kändes meningsfullt. Hoppas vi kan jobba vidare på en bra lösning framöver!

Lasse /FDO

Just Learn Morse code. Hämta programmet.

En övningstext
Gu0101.txt       (texten öppnas i ett nytt fönster, spara den därifrån till en fil på din hårddisk)

Morsekurs i MP3 format i Dalarna.
www.sk4sq.net

ESR Radioskolan